duminică, 15 iunie 2008

Muntele ascuns

"Cel mai ravnit munte din Godeanu si printre cei mai doriti din toti muntii nostri este varful GUGU - muntele ascuns, un munte in inima muntilor."
(Marius Terchila, Muntele Mic - Tarcu - Godeanu. Traseul de creasta, cai de acces, piscuri si iezere. Editura Waldpress, Timisoara)

Gugu - muntele ascuns

--------
"Vf. Gugu (2290 m), lac, pârâu, din masivul Godeanu; Vf. Gagul Mare (1604 m), Vf. Gagul Mic (1594 m), Piciorul Gagului, Vf. Gogu Noaghie (1669 m), Muntele si Vf. Clabucetul Taurului (1520 m) din M-tii Bucegi; topon. Goga (Prahova), Gogan (Mures), Gogeasca (Prahova), Gogoiu (Vrancea), Guga (Cluj), Gugesti (Vaslui, Vrancea), Guguianca (Vâlcea); anal.topon. Gug (Danemarca), Guga (Nigeria), Gugai, Gugudu s.a. (India), Gugi (Coreea), Guguletu (Africa de Sud), Guguian (Malaezia); sum. "Locul unde sunt taurii" sau "Muntele taurului"; sscr. "Locul unde se aude mugetul boului"; lat. "Locul de unde se raspândeste ceva"; intr-adevar, Culmea Gugu-Moraru este locul de raspântie al Plaiurilor dinspre Oltenia-Banat-Ardeal, tot aici fiind raspândite acele "explozii luminoase" mentionate de presa.

La semnalarea turistilor despre existenta unor energii stranii absolut inexplicabile in zona Vârfului Gugu care, in anumite ore din noapte "dispare" cu desavârsire, 7 specialisti s-au deplasat in acea zona, stabilindu-si tabara - in noaptea de 4 august 1991 - in apropiere de Vf.Gugu. Cu acea ocazie, membrii comisiei au consemnat aparitia unei "explozii luminoase" care parea ca iese chiar din munte, in apropierea cabanei si lacului Bucura din Muntii Retezat. Culmea este ca "explozia luminoasa" care a tâsnit spre cer, a luat cu ea Vârful Gugu !

Dupa "pulverizarea" avionului IL-14 care se indrepta in directia Vf.Gugu - noaptea de 13-14 august 1991 - in Curmatura Bucurii (Retezat), in aceeasi zona, la poalele Vf. Gugu, s-a deplasat cea de-a doua comisie constituita din 10 specialisti care, in cele doua zile de observatii 17-18 august 1991, au consemnat spaime fara motiv, acute senzatii de sufocare, in special noaptea, asociate exploziilor luminoase, linistea unui peisaj devenit brusc "martian" si impresia ca sunt supravegheati de "ceva", "cineva" cu staruinta.

Potrivit legendei prezentata de Platon, acel personaj Gyges are un pastor regal, care a intrat intr-o pestera unde, gasind un mort, i-a luat inelul din deget. Dar apoi punându-si-l, a observat ca daca il rasucea pe degetul sau, devenea el insusi invizibil. Interesant este ca, intorsi la Bucuresti, membrii comisiei din 17-18 august 1991, aveau sa constate ca pelicula si camera nu inregistrasera nici o imagine dintre cele fotografiate si filmele din câteva zeci de unghiuri fata de Vf.Gugu despre care Victor Kernbach afirma (in "Enigmele miturilor astrale") ca este centrul unuia dintre "punctele energetice esentiale" ale Planetei. "
Citeste mai multe...

Varful Gugu


--------
Muntele Gugu – interzis celor slabi de înger
de Calina BERCEANU 03 AUGUST 2007

Situat în Masivul Godeanu, vârful Gugu (2291 m) este terapia potrivită pentru cei care simt că viaţa nu le mai oferă nici o surpriză. Dacă ai inima tare, nervii acasă, picioare bune şi te întrebi de ce să dai două milioane şi jumătate pe o cameră de două stele la mare, le spui prietenilor să-şi scoată rucsacul din dulap, să-şi cumpere conserve şi vă urcaţi într-un tren care merge spre Oţelu Roşu, aflat la 25 de kilometri de Poiana Mărului – Caransebeş, unde trăiesc gugulanii – numiţi astfel după Muntele Gugu, situat în punctul unde se întâlnesc Transilvania, Oltenia şi Banatul. De la gugulani vă luaţi răchie de Banat – o licoare din prune care ajunge la 50 de grade şi se ţine trei ani, înainte de-a o da pe gât când ţi-i frig sau frică (ştie Gugu de ce), în butoaie cu doage din salcâm, stejar şi dud.
Citeste mai departe…

Lacul Gugu vazut de pe Muntele Gugu


Un comentariu:

A spunea...

La adio, tu

Se afla litere si farduri
Si niste munti sunt intre noi
Dosare-nchise, triste garduri
Si nici n-o sa mai vina apoi.
In pragul iernii absolute
Saruta-mi tampla alba, hai
Si-apoi scufunda-te si du-te
In orizontul altui grai.

Nici nu pot nimic sa-ti spun
Pe curand sau ramas bun
Aparu, numai nu,
La adio tu.

De ce sa-ti spun la revedere
N-as mai avea nici un motiv
"Adio" drepturile-si cere
Ca te-am pierdut definitiv.
Si de la mine pana la tine
Cuvantul insusi va-ngheta
Nici sa te strig nu stiu prea bine
Iubita mea, pierduta mea.

Cand te-am vazut ultima oara
Stiai si tu, plangeai si tu
Si-ai plecat cu tot cu gara
Nici tren nu mai exista, nu.
Eu m-am intors inca o data
Voiam sa vin pe urma ta
Dar unde-i linia ferata
Parca a luat-o cineva.

Eu ti-as mai spune amanunte
Destinul de-as putea sa-l schimb
Iubita mea de peste munte
Iubita mea de peste timp.
Pe cea de-atunci n-o voi gasi-o
Si eu acela am murit
Sub cinic nuclear adio
Noi bietul cuplu parjolït.